Wednesday, May 4, 2011

AKTIVITI RESIDEN PUSAT KHIDMAT 2

TEMPAT : PUSAT KHIDMAT AGENSI ANTIDADAH PORT DICKSON
MASA :  SEPANJANG BULAN MAC DAN APRIL 2011


Pada bulan Mac pihak AADKPD telah menjalankan beberapa program untuk 24 orang residen disertakan untuk tatapan semua program-program yang dilaksanakan di Pusat Khidmat. Pusat khidmat menjalankan aktiviti harian berdasarkan jadual yang dibuat. PKAADKPD melaksanakan beberapa bentuk program terutamanya seperti kelas Pencegahan Relapse yang dilaksanakan pada setiap hari isnin malam, kelas ini bertujuan untuk mengingatkan semula kenapa mereka berada dan harus menjalani program selain dari itu juga ia bertujuan untuk memberi input mengenai apa itu relapse.

 Dalam pada itu juga Residen juga mengikuti kelas keagamaan yang di jalankan pada setiap Selasa, Rabu dan Khamis bagi menguatkan Kerohanian dan pengetahuan agama agar mereka dapat menginsafi diri mereka dan memulakan langkah baru.

 Kelas Agama yang dilaksanakan oleh ustazah dari AADK Negeri Sembilan

 Pada setiap Rabu Malam Aktiviti cergas minda juga dijalankan bagi mencambah dan menjana daya fikir yang lebih kreatif dan membentuk siasah diri dan lebih bersedia untuk memimpin diri ke arah kehidupan bersama masyarakat .
Tidak lupa juga aktiviti wajib residen laksanakan adalah aktiviti pertanian yang hanya dilaksanakan pada setiap pagi sahaja. Pertanian adalah perlu disebabkan PKAADKPD mempunyai keluasan tanah yang agak luas pertanian ataupun projek lanskap adalah perlu bagi mengekalkan momentum kepulihan secara fizikal.
 

 Sebahagian dari aktiviti yang dilaksanakan ,untuk pengetahuan umum juga Pusat Khidmat port Dickson juga menjalankan aktiviti Riadah atau khidmat masyarakat pada hari Sabtu terpilih bagi memberi lebih impak persediaan untuk keluar bersama masyarakat suatu hari nanti. tidak lupa juga penerapan disiplin yang paling penting, Pada setiap pagi Residen ini akan perlu berbaris untuk sesi taklimat dan juga menyanyikan lagu Negaraku.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.